Fødselsforberedelse i Roskilde

Fødeklar trin for trin - fødselsforberedelse i Roskilde

På dette hold møder du fire gange og lærer trin for trin præcis, hvad du skal gøre i de forskellige faser af fødslen. Du får helt konkrete redskaber til at håndtere smerte og panik, så du er med til at styre smerten, i stedet for at den styrer dig. Start på kurset, når du har mindst 6 uger til terminsdato - og husk at tage din partner eller fødselshjælper med på modul 3.

Vigtigt! Jeg holder ikke flere kurser i Roskilde i øjeblikket, da jeg inden så længe selv skal føde mit 3. barn.

Jeg holder dog stadig mit online-kursus Fødeklar online, som indeholder præcis det samme som mine kurser i Roskilde - du ser det blot på skærmen hjemme i stuen i dit eget tempo. Læs mere om Fødeklar online HER

 
Jeg har allerede anbefalet flere at tage kurset, fordi jeg synes, man føler sig godt forberedt og har fået gode værktøjer. Maria er meget dygtig til formidling, nærværende, god til at spørge ind og meget engageret.
— Elisabeth Markussen

Modul 1 – Afspænding, vejrtrækning, smertehåndtering og de vigtige fødehormoner

På modul 1 fokuserer vi i høj grad på de første to faser af fødslen, hvor din livmodermund åbner sig 10 centimer. Du lærer, hvad der sker i din krop og sind i de to første faser, og hvordan du ved, hvor du er i fødslen, så du er klar over, hvornår det er tid til at ringe til dit fødested.

Derudover lærer du de to absolut vigtigste teknikker til åbningsfasen: Afspænding og vejrtrækning. Afspænding er NØGLEN til din udholdenhed, så du kan holde til at være i fødslen og arbejde med veerne, uanset om din fødsel tager 6 timer eller 66 timer, og jeg lærer dig, hvordan du er mere afslappet end kogt spaghetti, selvom veerne raser.

Og så skal du lære en effektiv vejrtrækning, som gør dig i stand til at bevare fokus og mindske smerten. Når du formår at være afspændt og arbejde aktivt med din vejrtrækning, så giver du den største muskel i din krop – livmoderen – plads og fred til det massive arbejde, den er i gang med.

Du kommer også til at lære om smertens psykologi, så du forstår, hvordan smerte fungerer i kroppen, og hvordan du kan påvirke smerten i din krop, så veerne kommer til at føles mere som hårdt, krævende arbejde end ulidelig smerte.

Og så skal du vide, hvilke hormoner der arbejder på højtryk i din krop under fødslen for at skabe gode veer, og hvordan du er med til at støtte op om det.

Modul 2 - Presseteknik og forebyg bristninger

På modul 2 er du 10 centimeter åben, og derfor handler dette modul om de to sidste faser af fødslen: Nedtrængningsfasen og pressefasen.

Du skal lære, hvordan du giver baby aller mest plads i bækkenet, når baby skal rotere ned gennem bækkenet og finde vej ud i dine arme. Derfor kommer du til at lære kort om, hvordan dit bækken er skruet sammen, og hvorfor det er så vigtigt at vide det, når vi kommer til denne del af fødslen.

I pressefasen skal du bruge en særlig presseteknik, hvor du effektivt presser nedad, ligesom vi øver en særlig pressevejrtrækning, som sikrer, at du bruger kræfterne rigtigt i det enorme arbejde, det er at presse en baby ud.

Og så skal vi øve de mest effektive pressestillinger, hvor baby får god plads i bækkenet, og hvor du kan presse så kraftigt som muligt

Det er også i slutningen af fødslen, at du kan briste. Men du kan gøre rigtig meget for at forebygge bristninger, og det lærer du her (og ja, det er kun evidensbaserede råd).

Til sidst på dette modul binder vi alt det sammen, du har lært indtil nu, så du får brugt både teknikkerne i åbningsfasen og pressefasen og begynder at øve det på den måde, som du vil bruge det til fødslen.

 

Modul 3 – Alt det, din partner eller fødselshjælper kan gøre under fødslen

Du er ikke alene under fødslen, og på modul 3 skal din partner med – hvis din søster, mor, ven, doula eller en anden også skal med til fødslen, er de meget velkomne på dette modul. Her skal I nemlig lære at arbejde sammen i fødselsarbejdet.

At være med til en fødsel kan være temmelig overvældende, og hvis din partner ikke ved, hvad han eller hun skal gøre, kan det hurtigt ende med, at han eller hun sætter sig i stolen og ser passivt til. På dette modul bliver din partner klædt på til at være aktiv under fødslen og hjælpe dig bedst muligt.

Din partner lærer, hvad der sker i din krop under fødslen, og hvordan han eller hun er med til at øge mængden af hormonet oxytocin, som er det hormon, der laver gode veer.

I åbningsfasen kan din partner/fødselshjælper smertelindre dig hamrende effektivt med helt simple teknikker, og det prøver vi på dette modul.

Når vi så kommer til pressefasen, kan han eller hun støtte dig fysisk i forskellige pressestillinger, så du kun bruger dine kræfter på at presse, fordi du har en person, der støtter og hjælper med at holde dig, hvis der er behov for det.

I lærer, at I har rigtig meget medindflydelse på fødestuen og kan være med til at tage beslutninger om eksempelvis indgreb, som jordemoderen vil lave – her får I konkret viden om, hvornår og hvordan I kan stille spørgsmålstegn ved de forslag, der kommer på bordet, og hvordan I arbejder bedst sammen med jordemoderen.

Modul 4 – Panikhåndtering og bobler

At føde er drønhårdt arbejde, og størstedelen af os kommer under fødslen til et punkt, hvor vi mister fokus. Smerten og uvisheden om, hvornår fødslen er overstået, overmander os, og vi går i panik. Der er bare ikke nogen stop-knap, vi kan trykke på under fødslen, når vi føler, vi ikke kan mere, og derfor skal du lære, hvordan du kommer tilbage på sporet. Her er din redning visualisering, som vi øver på dette modul.

Derudover arbejder vi denne gang med ønskelisten for fødslen, ligesom vi dykker ned i alt det, der proceduremæssigt sker under og efter fødslen, og som du skal tage stilling til, om du ønsker.

Og så skal vi tale om medicinsk igangsættelse, som er hyppigt brugt her i Danmark. Du skal vide, hvad proceduren er omkring igangsættelse, hvorfor man gerne vil sætte fødsler i gang, og hvad der findes af alternativer til den medicinske igangsættelse, hvis du skulle takke nej til at blive sat i gang.

Til sidst skåler vi i alkoholfrie bobler og ønsker hinanden god fødsel.

Du får I alt:
- 4 mødegange inden fødslen, hvor du har din partner/fødselshjælper med på modul 3
- 1 efterfødselscafé, hvor du har din baby med, og vi taler fødslerne igennem
- Kompendium med udvalgte sider fra bogen ‘Smertefri Fødsel’ af Anja Bay
- Træningsprogram i form af lydfiler, du øver med derhjemme op til fødslen
- Kaffe, te og snacks ved hver mødegang
- Rådgivning og vejledning i tiden mellem kurset og fødslen

 

BONUS: Ja eller nej til indgreb?

Den simple model, der gør det soleklart for dig, om du skal takke ja eller nej til eksempelvis vedrop og at få taget vandet

BONUS: Sådan passer du på dig selv under fødslen, partner

Din partner eller fødselshjælper kan nemt glemme at passe på sig selv under fødslen, fordi der (selvfølgelig) er masser af fokus på dig. I denne bonus får han eller hun lavpraktiske og nemme råd til at undgå at løbe tør for kræfter under fødslen

BONUS: Det vigtigste, du skal vide om at føde ved kejsersnit

Hver femte fødsel i Danmark ender med et kejsersnit, og derfor skal du vide det vigtigste om, hvad der sker før, under og efter et kejsersnit

BONUS: Den første tid efter fødslen

Blødning, smerter, hormoner - hvad kan du egentlig forvente, der sker med dig og din krop den første tid efter fødslen? Det får du svar på i denne bonus, hvor jeg også giver mit bud på, hvilket efterfødselsgrej som kommer til at gøre den første tid SÅ meget bedre for dig

BONUS: Den ultimative guide til smertelindring

A-Z om dine muligheder for smertelindring under fødslen - både med og uden medicin

 

Din investering i en tryg fødsel: 2.095 kroner

Det er cirka det samme beløb, som du kan nå at brænde af i en BabySam på 10 minutters (men jeg lover dig, at du bliver gladere for dette kursus end det babytøj, du ikke når at pakke ud, inden baby er blevet for stor til at passe det)